Vodič za nekretnine.

Search
Close this search box.

KAKO KUPITI NEKRETNINU BEZ POSREDNIKA?

Iako to možda neće zvučati svakom primamljivo, moguće je kupiti nekretninu bez agenta za nekretnine. Kupovina bez posrednika može doneti uštedu i do 2% od ukupne kupoprodajne cene. To nije mala svota novca, ako se uzme u obzir da garsonjera u Beogradu košta u proseku 50.000 €.

Piše: Tamara Milovanović, dipl. pravnik iz Beograda

Kada se upustite u kupovinu nekretnine bez agenta, veoma je bitno da dobro pročitate oglas. Agencije će tražiti proviziju i od kupca, iako ste samo pročitali njihov oglas, na najpopularnijim platformama za nekretnine, kao što su npr: nekretnine.rs, ili haloglasi.rs . Sa druge strane, postoje agencije koje uzimaju proviziju samo od prodavca, i oni neće tražiti proviziju od vas, kao kupca. Agencije su u obavezi da u oglasu stave da li i kupac plaća proviziju i koji je iznos te provizije. Ukoliko to nije istaknuto u oglasu, samim tim niste u obavezi da platite proviziju. Treća opcija je kupovina direktno od prodavca. 

Kako kupiti nekretninu bez agenta za nekretnine:

 1. Kreditna sposobnost
  Ovo važi za kupce koji kupuju na kredit i to zaista predstavlja broj 1! U slučaju da ste to baš vi, bitno je da pre samog početka pregovora oko cene odete u banku i dobijete makar usmeno odobrenje za stambeni kredit. Zašto je bitno to uraditi ranije? Iz prostog razloga što svaka banka nudi različite kamatne stope i različite uslove za davanje stambenog kredita. Iz tog razloga, dobro je kada pre same kupovine znate na koliki iznos možete da podignete stambeni kredit i pod kojim uslovima. 
 2. Tražite
  Počnite kao i kod svake druge kupovine – traženje pravog doma koji možete priuštiti u željenom kraju. Postoji puno sajtova koji su specijalizovani za prodaju nekretnina. Najpoznatiji su nekretnine.rs, halooglasi.rs, 4zida.rs.
 3. Pronađite advokata za nekretnine
  Pre nego što odete predaleko, pronađite i unajmite advokata koji se bavi pravom u nepokretnostima. Trebaće vam čim počnete da se bavite papirologijom, a taj trenutak nastupa onog momenta kada odaberete stan koji vam se dopada. Uloga advokata je da u katastru nepokretnosti proveri da li je sa pravne tačke sa željenim stambenim objektom sve regulisano i kako bi posredovao u sastavljanju ugovora između prodavca i kupca. 
 4. Razgledajte objekte 
  Kada se zainteresujete za određenu nekretninu na oglasu, trebalo biste da nekretninu vidite i uživo. Neophodno je da kontaktirate prodavca ili agenta za prodaju da biste zatražili obilazak. Potrebno je da agentu za prodaju naglasite da kupujete nekretninu bez agenta. Ukoliko agent koji prodaje nekretninu traži da potpišete bilo koji obrazac, neka ih prvo pregleda vaš advokat, kako ne biste bili dužni da platite proviziju u slučaju da se odlučite baš za tu nekretninu.
 5. Ponudite cenu i pregovarajte
  Ako nađete pravu nekretninu, želećete da date ponudu. Kada kupujete bez agenta nalazite se u lakšoj poziciji, jer uvek možete ponuditi koji dinar više, ukoliko zapne u pregovorima. Nemojte biti stegnuti u pregovorima, ali dokazano je da u većini slučajeva možete spustiti cenu, a na temu tog istraživanja, možete pročitati ovde. 🙂
 6. Dolazak procenitelja
  Ako ste kreditni kupac, nakon što prodavac prihvati vašu ponudu, na red dolazi procenitelj. S obzirom da vam je banka odobrila stambeni kredit, kada odaberete nepokretnost, banka šalje svog ovlašćenog procenitelja, koji će izvšiti procenu vrednosti nepokretnost koja je predmet prodaje. Procenitelja plaćate vi, trošak procenitelja u proseku iznosi između 150-200€. Procenitelj mora da uđe u nepokretnost i izvrši merenje i procenu vrednosti nepokretnosti. Pri ovom koraku morate da uskladite svoje vreme i vreme prodavca ili agenta prodavca koji će otvoriti vrata nepokretnosti. Napomena: procenitelj nije potreban ukoliko kupujete nepokretnost kešom.
 7. Potpisivanje ugovora
  Poslednji korak je potpisivanje ugovora. Ovde vaš advokat zaista zarađuje tu naknadu. Obaveza advokata je da pregleda ugovor, da prikupi svu dokumentaciju koja je potrebna  kako bi se predala Javnom beležniku. Kada završite potpisivanje ugovora, mastilo se osuši, prodavac dobije novčana sredstva, a vi dobijate ključ vaše novog doma!