Vodič za nekretnine.

Search
Close this search box.

AGENCIJA ZA NEKRETNINE - ZAŠTO I KADA JE POTREBNA?

Ako razmišljate o kupovini novog doma, možda se pitate da li vam je potreban agent za prodaju nekretnina. Ovih dana ima puno resursa za kupce, od raznih sajtova do raznih blogova.

Agent poseduje nešto što kupac nema – a posebno prvi kupac: bogato iskustvo i mnoštvo saveta o procesu kupovine doma.

Agent će raditi kao advokat u vaše ime i, u većini slučajeva, postići bolju ponudu nego što biste mogli sami. 

Piše: Bojan Nedeljković, dipl.ekonomista iz Beograda

U nastavku navešćemo koje su sve prednosti kupovine novog doma sa agencijom:

1. Lokalna ekspertiza

Najbitnije je pronaći agenta koji se specijalizovao za nekretnine u naselju kakvom vi tražite.

Takvi agenti za prodaju nekretnina imaju informacije iz prve ruke na tržištu. Znaju koje su zgrade u naselju bolje. Zašto su cene više ili niže u odnosu na susedno naselje? Koje je prosečno vreme za koje se prodaju stanovi u tom kraju? 

Odgovore na ovakva i mnoga druga pitanja, možete dobiti samo od lokalnog eksperta. 

2. Lakši pristup nekretnini

Većina prodavaca zbog svojih obaveza ili daljine, rado prepuštaju agentu ključeve kako bi pokazali nekretninu.

Kada kupujete nekretninu u kojoj živi prodavac, to znači da ćete posetu morati da prilagodite prodavcu. To zakazivanje i prikazivanje  čini dugotrajnim i teškim. 

3. Jaka zajednica

Dobar agent ima dobre veze. Ukoliko ne možete da nađete ono što vam odgovara, agent je tu da osluškuje vaše potrebe. Uz dobru povezanost sa drugim agentima šanse da nađete dom o kakvom sanjate su skoro 100%. 

Kada je potrebno, iskusni agent će imati preporuke za majstore, vodoinstalatere, izvođače radova, arhitekte, bilo koju vrstu usluge koja će vam trebati kako biste osvežili svoj novi dom. 

4. Advokat

Kupovina nekretnine je emotivan proces. Za mnoge ljude to je najveća transakcija u životu i to se često radi tokom drugih velikih životnih promena, poput proširenja porodice ili preseljenja posla. 

Kupovina sa agentom je mnogo jednostavnija, oni vode brigu o “čistim” papirima, tako i o sastavljanju kupoprodajnog ugovora. 

Ukoliko vas interesuje koliko košta overa kupoprodajnog ugovora, kliknite ovde.

Da li može da se uštedi?

Da! Postoje agencije gde kupcu ne uzimaju proviziju prilikom kupovine nekretnine. Najpoznatija je City expert, prva srpska onlajn agencija za nekretnine. 

Za kraj

Pronalaženje dobrog agenta je važno. Jedan od načina kako možete da proverite da li je agencija dobra ili ne, jeste jednostavnom pretragom recenzija koje su objavljene na google-u. Tako možete videti iskustva drugih kupaca i prodavaca – i u skladu sa tim doneti odluku.