Vodič za nekretnine.

Search
Close this search box.

Najbolje agencije za nekretnine u Beogradu: Moje iskustvo

S obzirom da smo pre 15-ak dana prodali stan na Novom Beogradu, želeo bih da podelim svoje mišljenje o agencijama za nekretnine.

Piše: Bojan Nedeljković, dipl.ekon. iz Beograda

U momentu dok kucam ovaj tekst, na današnji dan, postoji tačno 584 agencija za nekretnine u Beogradu. Neke od njih su velike i imaju desetine agenata, a postoje i one manje, koje broje od jednog do nekoliko agenata. 

Kako sam u procesu prodaje stana imao dodira i sa “velikim” i ”malim” agencijama, preneću Vam svoje lično iskustvo. Mane velikih agencija, je da se ne posvete dovoljno klijentu, i zbog toga često umeju da precene vrednost nekretnine, što kasnije rezultira dužim vremenom prodaje stana. 

1. ART NEKRETNINE (www.artnekretnine.com)

011/4016-236

Kažu da su broj 1 agencija za nekretnine u Beogradu, pa hajde da ih stavimo na prvo mesto. 😀 Sa preko 30 agenata, spadaju u kategoriju velike agencije. Postali su popularni na društvenim mrežama, ali nemojte očekivati da će vaša nekretnina biti viđena od strane desetine hiljada ljudi, jer je ovo agencija sa ponudom od 1000 nekretnina. Da li će neko moći da se posveti vašoj nekretnini u toj gomili, pa iskreno, teško.

Iako su izuzetno profesionalni i prijatni, sve zavisi od samog agenta, koliko se trudi i angažuje oko klijenta. E sad, da li svih trideset agenata mogu biti podjednako kvalitetni? Tako da sve zavisi koji agent će biti zadužen za vas. Dodatna prednost je to što su prisutni na svim većim portalima. Provizija za prodavca može ići i do 3.6% sa PDV-om.

Možda i agent, odnosno agencija koja će ispuniti sva vaša očekivanja. Dok većina agencija, posebno onih velikih, se “igra” sa cenama, postavljajući nerealno visoke cifre, kod Predraga ćete dobiti realnu procenu. To vam se u početku možda neće dopasti, jer u poređenju s drugima, delovaće kao da je ova agencija u potpunosti nesvesna tržišta. Ali, nemojte se prevariti.

Agencija Predrag poseduje registrovan pristup cenovnom registru, što znači da tačno zna koliko je novca vaš komšija na trećem spratu dobio za svoj stan. To je veliki adut ove agencije. Nisu samo ljubazni, već su i voljni da vam objasne stvarne cene u oglasima i koliko se zapravo stanovi prodaju u vašem kraju ili zgradi. Njihova ponuda nije pretrpana jer brzo prodaju nekretnine zahvaljujući preciznoj proceni vrednosti, a oglase vidi čak i preko 100.000 ljudi. Za razliku od drugih agencija, Predrag pažljivo bira svoje klijente jer želi da svaki klijent dobije uslugu koju zaista zaslužuje. Agencijska provizija iznosi samo 2%, što je najniža tarifa na ovoj listi.

Dodatni benefit ove agencije je to što možete da pošaljete upit preko sajta sa procenom vrednosti potpuno besplatno. 

 

3. City expert (www.cityexpert.rs)

Ovo je apsolutno najveća agencija za nekretnine, i svakako spada među najbolje. Iako se hvale da su najpovoljnija agencija za nekretnine, to nije potpuno tačno, posebno ako sagledamo situaciju iz perspektive prodavca.

Provizija za prodavca iznosi 2.28% sa PDV-om. Iako su ekonomičniji od Art nekretnina, ipak su skuplji od Predraga.

Lično smatram da je ovo najbolja agencija za investitore koji grade zgrade, ali kada imate samo jedan stan za prodaju, možda nije najbolji izbor. Razlog je što je reč o online agenciji koja ne šalje svoje agente, već od vas zahteva da sami vodite proces prodaje i susrećete se s potencijalnim kupcima licem u lice. Oni zakazuju pregled preko telefona, dok oglase možete ekskluzivno videti samo na njihovom sajtu, bez pokrivenosti na drugim portalima.

Pozitivna strana je što nude 3D ture stanova, dok je njihov vebsajt jednostavan za upotrebu. 

Kad se podvuče crta...

Sa svim agencijama sam imao prijatnu saradnju, ali ove tri su mi ostavile najpozitivniji utisak. Naravno, uvek možete i sami da prodajete stan. Agencije su tu da ubrzaju i olakšaju proces kupoprodaje. 
Ako imate i vi neku agenciju da preporučite, pišite, vrlo rado bih probao njihove usluge!
Želim Vam brzu i laku prodaju! 🙂