Vodič za nekretnine.

Search
Close this search box.

AGENCIJA ZA NEKRETNINE: U KOJOJ MERI JE ONA ZAISTA POTREBNA PRODAVCU?

Ovo pitanje je svakako prvo pitanje koje će vam prolaziti kroz glavu kada uđete u proces prodaje svoje nekretnine. 

Piše: Tamara Milovanović, dipl.pravnik iz Beograda

Agencija za nekretnine može vam u velikoj meri olakšati prodaju stana, kuće, lokala. Ako pitate ljude koji su skoro prodali svoju nekretninu koja je najbolja agencija za nekretnine, svako će reći- NAŠA/OVAJ MOJ KOJI MI JE PRODAO i još mnogo istih ili sličnih odgovora. 

Ali pre nego što potpišete ugovor o posredovanju sa agencijom, obavezno se raspitajte koje su to sve njihove obaveze, a koje vaše. Kao na primer:

  • Kada se plaća agencijska provizija?;
  • da li oni prave predlog predugovora/ ugovora o kupoprodaji sa kupcem, da li je to uključeno u agencijsku proviziju?

Svaka agencija za nekretnine i agent imaju svoj broj licence, koji uvek možete proveriti u registru posrednika u prometu nepokretnosti.

Uvid u registar posrednika u prometu nepokretnosti za celu Srbiju, možete ostvariti klikom ovde.

Koje su prednosti unajmljivanja agencije za nekretnine?

 

  • Ukoliko prodajete nekretninu u kojoj ne živite, dovoljno je dati ključ agenciji i ona će sama vršiti prezentaciju stana potencijalnim kupcima;
  • Pomoć prilikom sastavljanja ugovora;
  • Poznavanje lokalnog tržišta;
  • Realna procena vrednosti nekretnine;
  • Vode pregovore sa kupcima u skladu sa Vašim instrukcijama;
  • Ušteda vremena.

Koje su mane unajmljivanja agencije za nekretnine?

Mnoge agencije žele da naplate proviziju prilikom potpisivanja predugovora o kupoprodaji. Zašto po meni ova praksa nije fer? U vremenu kada se dobar deo kupovina realizuje putem stambenih kredita veoma retko, ali ponekad, desi se situacija da banka ne odobri stambeni kredit kupcu nakon potpisanog predugovora o kupoprodaji i samim tim propadne prodaja. U tom slučaju, vi biste ostali bez novca, ne biste prodali stan.  🤬

Drugi razlog, u interesu svakog kupca je da prođe  što jeftinije, pa tako Vaša nekretnina može da ga odbije samo zato što ga oglašava agencija koja traži proviziju i od kupca! Ovo je izrazito karakteristično za kupce koji imaju limitirane budžete. 

Ukoliko dve agencije ne sarađuju, ostali biste bez kupca. Često se dešava da zbog nemogućnosti uzimanja  provizija sa obe strane (prodavca i kupca), agencija koja ima kupca, ne želi da ponudi vaš san zbog toga što konkurentska agencija prodaje. Rešenje bi bilo da imate svoj oglas, preko koga bi oni mogli da vas kontaktiraju. 

Kako odabrati pravu agenciju za nekretnine?

Najbitnje je pronaći agenciju koja se specijalizovala za nekretninu vašeg tipa, i u tom cenovnom rangu. Zašto? Uzećemo prost primer: Agent koji godinama prodaje nekretnine u Mirijevu, nije dobar ako prodajete stan u Beogradu na vodi, i obrnuto. Zašto? Zato što se njegova baza kupaca svodi na ljude koji traže nepokretnost u određenom kraju grada i u određenom cenovnom rangu, i svi ga poznaju kao nekoga ko je dobar za Mirijevo/ Beograd na vodi, odnosno specijalizovan za određeni deo grada. 

Zaključak...

Sada kada znate prednosti i mane, dobro razmislite. Ako imate vremena, probajte prodaju na oba fronta. Kako samostalno tako i preko agencije. To iziskuje dodatni trud, ali biste uspeli da prodate svoju nekretninu sami, uštedeli biste agencijsku proviziju koja u proseku iznosi 2 % za prodavca. Na primer, ukoliko je vrednost vašeg sana 90.000 Eura, ušteda iznosi 1.800 Eura, a složićete se da ova cifra nije mala. 🙂